/ iStock/Getty Images
Точно в полунощ Барбадос официално замени британската кралица Елизабет Втора като държавен глава с избран президент и се обяви за република, съобщи Ройтерс. С това страната скъса последните си колониални връзки почти 400 години след като първите английски кораби пристигат на карибския остров.

Точно в 24 ч. новата република беше родена под радостните възгласи на стотици хора, събрали се в столицата Бриджтаун. Събитието беше оповестено със салют от 21 топовни изстрела, а националният химн на Барбадос прозвуча на претъпкания Площад на героите.

Наследникът на британския престол принц Чарлс присъства на свалянето на кралския щандарт на Елизабет Втора и на издигането на новия барбадоски флаг - стъпка, която републиканците се надяват, че ще провокира подобни дискусии и в други бивши британски колонии, на които кралица Елизабет остава държавен глава.

След впечатляващо представление с барбадоски танци и музика и с речи, възхваляващи края на колониализма, Сандра Мейсън положи клетва като първи президент на Барбадос.

Раждането на републиката, точно 55 години след като Барбадос обявява независимост, прекъсва почти всички колониални отношения, свързвали острова с Англия откакто английски кораб го е обявил за владение на крал Джеймс Първи през 1625 г.

Това може да е предвестник на по-широк опит от страна на други бивши колонии да скъсат връзките си с британската монархия в момент, когато тя се готви за края на почти 70-годишното царуване на Елизабет и за бъдещото възкачване на Чарлс на трона.

Докато Великобритания представя робството като един от греховете на миналото, някои барбадосци настояват за компенсации от Лондон. Между 1627 и 1833 г. в Барбадос пристигат около 600 хиляди взети в робство африканци, които работят в захарните плантации, от които английските собственици правят състояния.

Барбадос ще остане като република в рамките на Общността на нациите, група от 54 държави в Африка, Азия, Америка и Европа с исторически връзки с Великобритания.

Извън пищната церемония някои барбадосци казват, че не са сигурни какво означава преходът към републиканско управление и защо изобщо това има значение.

Последният път, когато кралицата беше отстранена като държавен глава, беше през 1992 г., когато Мавриций, остров в Индийския океан, се обяви за република.
 
БТА