ГСДП избра Мартин Шулц за свой председател
ГСДП избра Мартин Шулц за свой председател / БГНЕС
Германските социалдемократи избраха с единодушие на своя конгрес в Берлин Мартин Шулц за нов председател на партията и неин кандидат за канцлер на парламентарните избори наесен, предадоха световните агенции.

Резултатът на Шулц е безпрецедентен. За първи път след Втората световна война председател на Германската социалдемократическа партия бива избран с подкрепата на 100 процента от делегатите на съответния конгрес, отбелязва ДПА.

Повечето германци предпочитат Шулц за канцлер

ГСДП избра Мартин Шулц за свой председател
БГНЕС

61-годишният Шулц наследи на поста германския министър на външните работи Зигмар Габриел. Бившият председател на Европейския парламент е смятан за основен съперник на канцлера християндемократ Ангела Меркел на изборите през септември.

"Справедливостта, уважението и достойнството" ще бъдат крайъгълните камъни в предизборната програма на Германската социалдемократическа партия. Това заяви днес нейният нов лидер и кандидат за канцлер Мартин Шулц, цитиран от ДПА. Пред делегатите на конгреса на ГСДП той заяви, че предизборната програма на партията ще бъде представена на нов конгрес, който ще се състои в края на юни в Дортмунд.

Омръзна ли Меркел на Германия?

По думите на Шулц от края на януари той е обиколил цяла Германия и се е срещал с хората, за да разбере какви трябва да са приоритетите на социалдемократите през следващите години.

"Заклеймяването на цели групи от хора не трябва да има място в Германия", заяви Шулц във връзка с извлечени от него поуки от миналогодишната предизборна кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп.
 

ГСДП избра Мартин Шулц за свой председател
БГНЕС

В изказването си пред конгреса досегашният лидер на ГСДП Зигмар Габриел се обяви срещу съставяне на нова "голяма коалиция" след парламентарните избори през септември.

Меркел ще се кандидатира за четвърти мандат като канцлер на Германия

В момента Германия е управлявана от коалиция между най-големите политически сили - блока на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз, от една страна, и ГСДП като по-малък партньор, от друга.
 

ГСДП избра Мартин Шулц за свой председател
БГНЕС

В прощалната си реч пред присъстващите над 600 делегати на конгреса Габриел каза, че е вкарал ГСДП в тази управляваща конфигурация през 2013 г., защото партията не била в политиката "самоцелно, нито за собствено удобство".

"Сега хората искат нов бунт и това, което не искат, е продължаване на голямата коалиция", заяви той.

В Германия расте популярността на партията, издигнала Шулц за канцлер

При откриването на днешния конгрес заместник-председателят на ГСДП Ханелоре Крафт съобщи, че откакто партията е издигнала Шулц за канцлер, към нея са се присъединили около 13 хиляди нови членове, предаде ТАСС.
 

ГСДП избра Мартин Шулц за свой председател
БГНЕС

Извънредният конгрес на партията в Берлин бе свикан, за да се утвърди на него официално кандидатурата на Шулц за канцлер.
БТА