затвор
затвор / iStock
Той ще бъде задължен и да се явява на консултации с психиатър
Съд в Московска област осъди днес музикант и природозащитник на 6 години затвор за три публикации в социалните мрежи, осъждащи руската инвазия в Украйна, съобщи един от неговите приятели пред Франс прес.

Петдесет и една годишният Александър Бахтин, жител на Митишчи, близо до Москва, беше арестуван през март 2023 г. и обвинен в разпространение на „фалшива информация“ за руската армия, обвинение, което редовно се използва за преследване на критиците на войната.
.
„Александър беше осъден на 6 години затворническа колония и му е забранено да поддържа интернет сайтове в продължение на три години“, каза пред АФП, Андрей Шчетинин, един от приятелите му, присъствали на съдебния процес.

Бахтин ще бъде задължен да се консултира и с психиатър по време на задържането си в наказателна колония, гласи присъдата, за която съобщи и специализираната руска неправителствена организация „ОВД-Инфо".

През март и април миналата година Бахтин направил три публикации в руската социална мрежа ВКонтакте, в които осъдил руската инвазия в Украйна, споменавайки цивилни жертви и обвинявайки руския президент Владимир Путин.

Прокуратурата поиска 8 години затвор за Бахтин. Седемдесет и осем годишната майка на подсъдимия – Людмила, тогава започна да плаче и се почувства зле в съдебната зала, каза Шчетинин, а съдия Мария Локтионова беше принудена да прекъсне за кратко заседанието.

След обявяването на присъдата Александър Бахтин извикал на съдийката: „Проклета да си, Локтионова!“, пак според свидетелства на Шчетинин.

Освен нашумелите случаи на известни противници на Кремъл, задържани от началото на конфликта през февруари 2022 г., хиляди никому неизвестни хора бяха арестувани и осъдени на глоби и затвор в Русия само заради това, че са осъдили руската инвазия в Украйна.

Според руската неправителствена организация „ОВД-Инфо" повече от 20 000 души са били арестувани в Русия по време на протестни акции срещу войната в Украйна. Няколкостотин души вече са обект на сериозни съдебни процедури, посочва АФП.


 
Алексей Маргоевски/БТА