Русия планира разполагане на ракети Искандер из цялата страна
Русия планира разполагане на ракети Искандер из цялата страна / БГНЕС

Руските въоръжени сили обявиха, че планират да разположат из цялата страна ракетни комплекси "Искандер" като част от по-обширна реформа в армията. Ракетите с обсег 500 км ще бъдат разположени във всеки военен окръг, с изключение на анклава Калининград.

След като президентът на САЩ Барак Обама обяви решението си да се откаже от плановете за система за противоракетна отбрана в Централна Европа, руският президент Дмитрий Медведев заяви, че Москва няма да разполага ракети "Искандер" близо до полската граница. Главнокомандващият сухопътните въоръжени сили на Русия генерал Владимир Болдирев допълни, че ще армията ще бъде снабдена и с безпилотни самолети. Москва наскоро купи от Израел 14 подобни летателни апарата за близо 37 милиона евро.

Междувременно Естония обвини Русия, че неин военен самолет отново е нарушил въздушното й пространство. Според естонската армия, на път за руския анклав Калининград на Балтийско море, руски военно-транспортен самолет Ан-24 навлязъл за 30 секунди в естонското въздушно пространство над остров Вайндлоо. Самолетът навлязъл без да поиска разрешение от естонските власти, въпреки че преди това бил в радиовръзка с тях.