Русия отрече да е шпионирала на срещата на Г-20
Русия отрече да е шпионирала на срещата на Г-20 / Gulliver/Getty Images

Русия опроверга съобщенията, че е опитала да шпионира чуждестранни лидери на тазгодишната среща на страните от Г-20 в Санкт Петербург, осъждайки тези твърдения като явен опит за отклоняване на вниманието от разкритията, засягащи Агенцията за национална сигурност на САЩ, съобщава вестник "Гардиън".

Говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, опроверга твърденията, заявявайки, че те са "явен опит да се отклони вниманието от един реално съществуващ проблем - американския шпионаж, който сега е тема на обсъждания между европейските столици и Вашингтон". Прессекретарят на Путин заявява за италианската осведомителна агенция АНСА, че Русия не знае кои са източниците на тези съобщения, добавяйки, че при всички случаи те са необосновани.

Два италиански вестника написаха вчера, че флашки и зарядни устройства, които били раздадени на делегатите - включително на държавни глави - на състоялата се през септември среща, са били оборудвани с технология за получаване на данни от компютри и мобилни телефони, припомня "Гардиън", цитиран от БТА.