Русия няма да разполага ракети в Калининград
Русия няма да разполага ракети в Калининград / снимка: БГНЕС

Русия спря изпълнението на проекта за разполагане на ракети "Искандер" в района на западния анклав Калининград поради промяна в позицията на новата американска администрация, съобщи високопоставен военен, цитиран от Интерфакс и БГНЕС.

"Реализацията на тези планове е спряна във връзка с това, че новата американска администрация не форсира плановете за създаване на трети позиционен район на противоракетния щит на САЩ в Полша и Чехия.

Русия няма нужда да разполага ракети "Искандер" в Калининградска област, щом обектите на ПРО на САЩ няма да бъдат разположени в Източна Европа", подчерта той.

Русия остро възразява на плановете на администрацията на бившия вече президент Джордж Буш да разположи радарна база в Чехия и ракетна база в Полша след подписването на договори с двете страни. В отговор на тези планове Москва обяви, че ще разположи ракетните комплекси "Искандер" в Калининградската област. Тази руска територия (известна на времето като Източна Прусия) има излаз към Балтийско море и граничи с Литва и Полша.