Русия иска да знае защо турската артилерия обстрелва сирийска територия
Русия иска да знае защо турската артилерия обстрелва сирийска територия / БГНЕС, архив

Турската артилерия обстрелва сирийска територия и има доказателства за това, заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Министерството на отбраната на Русия разполага с "неопровержими доказателства" за това, обяви Конашенков.

Москва търси убиеца на пилота на руския Су-24, свален от Турция

Той посочи, че руските военни са получили от генералния щаб на сирийската армия кадри, на които се вижда разполагането на самоходни артилерийски едромащабни установки край една от граничните застави. Освен това военното ведомство е получило от представители на сирийската опозиция видео, на което се вижда как се извършва обстрел на сирийска територия.

Министерството на отбраната на Русия очаква от представителите на НАТО и Пентагона обяснение за действията на турските военни, каза Конашенков. Онези, които ни предупреждават за някакви последствия, без да са разбрали какво точно се е случило, трябва първо сами да се замислят в какъв капан ги вкарват турските партньори, подчерта генералът.

Русия отрече информацията за нарушаване на турското въздушно пространство

В края на миналата седмица Анкара обвини Москва, че руски боен самолет Су-34 отново е нарушил турското въздушно пространство.

Турция не е предоставила никакви фактически данни във връзка с твърденията за нарушаването на турското въздушно пространство от руски самолет Су-34, заяви Конашенков.

Той добави, че истерията на турската страна е била не само "голословна пропаганда", а е имало ясни признаци на "планирана провокация".

Източник: БТА