Русия и Израел подписаха споразумение за военно сътрудничество
Русия и Израел подписаха споразумение за военно сътрудничество / снимка: Reuters, архив

Русия и Израел подписаха споразумение за военно сътрудничество и обсъдиха перспективите за сътрудничество и във военно-техническата сфера, предаде ИТАР-ТАСС. На церемонията в Москва присъстваха руският министър на отбраната Анатолий Сердюков и израелският му колега Ехуд Барак.

Споразумението е дългосрочно, поясни руският военен министър. Той подчерта, че е много важно в процеса на придаване на нов облик на въоръжените сили на Руската Федерация да се почерпи опит от постигнатото от израелските въоръжени сили. Израел е готов и да сподели опита си с Русия в борбата с тероризма, на свой ред подчерта израелският министър на отбраната Ехуд Барак.

В същото време Русия подписа и договор с Израел за закупуването на още 36 израелски безпилотни самолета, които ще помогнат на Москва в борбата с бунтовниците в Северен Кавказ, предаде ДПА. Израел вече е продал на Русия 12 такива летателни апарата на стойност 53 млн. долара, посочва агенцията, като се позовава на РИА Новости. Според официални източници, цитирани от ДПА, новата сделка е на стойност около 100 млн. долара, допълва БТА.

Руският премиер Владимир Путин обяви, че Русия проучва възможността купените от Израел безпилотни самолети да бъдат оборудвани с руска космическа и лазерна техника, предаде ИТАР-ТАСС. Освен това Путин каза, че в момента с израелски специалисти се разработва възможността за разполагане на територията на Израел на далекобойна лазерна станция, руско производство, която да работи в рамките на руската система за глобално позициониране ГЛОНАСС.