/ БГНЕС
Има прекалено много несъответствия в предоставените от Лондон нови "улики" по случая Скрипал, заяви руският постоянен представител в ООН Василий Небензя, цитиран от ТАСС.

"На Лондон тази история му е нужна само с една цел - за развихряне на отвратителна антируска истерия и включването на други страни в нея. При тези нови британски "улики" има огромен брой несъответствия и отворени въпроси", каза Небензя на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на новите данни от британското разследване на отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март в Англия.

Повдигнаха обвинение на двама руснаци за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал

Москва вече е загубила надежда, че ще бъдат намерени истинските виновни за отравянето на Скрипал, заяви Небензя.

"Надявахме се днес да се чуе нещо убедително, което да хвърли светлина върху този инцидент. За жалост очакванията ни не се оправдаха. В днешното изказване на постоянния представител на Великобритания в ООН чухме същите лъжи", добави той.

Британски министър: В крайна сметка Путин е отговорен за нападението с "Новичок"

"Инцидентът от 4 март стана удобен предлог за разпалване на антируска истерия в навечерието на инсценирането на използването на химическо оръжие в сирийския град Дума. Изказването на (британския премиер) Тереза Мей от 5 септември се състоя в малко преди, така да се каже, началото на новия политически сезон и около активно обсъжданата ситуация в Идлиб и готвещата се там провокация с химическа атака, за която ние многократно предупредихме", каза руският постоянен представител в ООН.
 
„Руският представител спомена, че на кадрите [със заподозрените] в един и същи коридор е отбелязано еднакъв час. Не знам дали той е бил някога на летище Гетуик, но ние сме били и там има множество еднакви коридори, през които могат да преминават хората. Именно това се е случило и с двамата руснаци“, заяви Пиърс по време на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по повод новите доказателства за инцидента в Солсбъри.
 
Кремъл: Недопустимо е да бъдат обвинявани руските власти за станалото в Солсбъри

По-рано от Скотланд Ярд разпространиха сходно обяснение. Според полицията на Обединеното кралство двамата заподозрени са попаднали едновременно в обектива на две различни камери, докато са напускали т.нар. „стерилна зона“ на летище Гетуик.
 
Пиърс коментира и защо правителството на Мей е игнорирало всички опити на Москва за провеждане на съвместно разследване. „Никой не вика подпалвача, за да гаси пожара“, отбеляза постоянният представител на Великобритания.
 
Случаят Скрипал: Великобритания, САЩ, Германия, Франция и Канада с обща декларация

В сряда от Скотланд Ярд публикуваха серия фотографии на двама руснаци, заподозрени в покушението срещу Скрипал с нервнопаралитичното вещество „Новичок“. Според британското следствие мъжете са на възраст около 40 години и са пътували с руски паспорти на името на Александър Петров и Руслан Боширов. От Министерството на външните работи на Руската федерация обаче отрекоха да имат каквото и да е отношение към двете лица.
БТА, БГНЕС