/ iStock
Президентът на Уганда Йовери Мусевени обяви, че Русия и Южна Корея скоро ще започнат да строят атомни електроцентрали в страната, съобщи "Франс 24".

В речта си на Втората среща на високо равнище на Г-25 Африка за кафето, в която участват лидери и делегати от 25 африкански държави, произвеждащи кафе, в хотел Speke Resort в Муньоньо в столицата Кампала, Мусевени заяви, че преговорите с Русия и Южна Корея вече са приключили.

"Русия и Южна Корея ще построят две атомни електроцентрали с мощност 15 000 мегавата. Ядреният проект идва в критичен момент, когато държавите се занимават с това как да осигурят енергийна сигурност за социално-икономическото развитие", каза той.

Неотдавна Мусевени заяви по време на обръщение към нацията, че Уганда разполага с богати хидроенергийни ресурси, разпределени в различни части на страната, но има нужда от повече партньорства за проучване на новите технологии в сектора, поради което е необходимо да се развива ядрената енергетика. Той също така отбеляза, че променящите се метеорологични условия означават, че водната енергия вече не е много надеждна.

По време на срещата на високо равнище Русия-Африка миналия месец в Санкт Петербург Уганда и Русия според съобщенията са подписали споразумение за проект за атомна електроцентрала.

Изследвания, проведени преди няколко години от Министерството на енергетиката и минералното развитие на Уганда, потвърдиха, че страната има потенциал да започне да произвежда ядрена енергия след откриването на големи залежи на уран в източния ѝ регион. 
БГНЕС