/ iStock/Getty Images
Премиерът на Унгария Виктор Орбан на една от проявите за отбелязване на годишнината в Тимишоара
С редица прояви в Румъния отбелязват 30 години от революцията, довела до падането на комунистическия режим.

Румънският президент Клаус Йоханис ще бъде днес в западния град Тимишоара, където ще участва в редица прояви, свързани с отбелязването на 30 години от революцията, довела до падането на комунистическия режим в страната, съобщава агенция Аджерпрес.

Как се преподава комунизъм в училище?

Държавният глава ще положи венец днес следобед на Паметника на героите в Тимишоара. След това Йоханис ще присъства на възпоменателна служба в памет на мъчениците на революцията от 1989 г. в Митрополитската православна катедрала. Президентът ще присъства и на почитане на паметта и запалване на "Свещите на безсмъртието" в Румънската национална опера, където ще държи реч. Вечерта той ще гледа балетния спектакъл "Бунт" в операта в Тимишоара.
В първата половина на днешния ден президентът Йоханис ще присъства на тържествено съвместно заседание на двете камари на парламента, посветено на 30-ата годишнина от румънската революция през декември 1989 г.

1142 убити по време на революцията

Румъния е единствената държава в източния блок, където рухването на комунистическия режим стана с кървава революция. В периода 16-25 декември 1989 г. в страната имаше протести, улични боеве и големи демонстрации. 1142 души бяха убити по време на събитията, а ранените бяха 3138.
Румънският диктатор Николае Чаушеску и съпругата му Елена бяха екзекутирани след кратък процес на 25 декември 1989 г.

Унгарският премиер бе в Тимишоара за годишнината

В. "Ромъния либера" съобщава, че през уикенда премиерът на Унгария Виктор Орбан е присъствал в Тимишоара на прояви, свързани с отбелязването на годишнината.

"Четири десетилетия и половина комунизъм не остават без последици. Няма политическа промяна, която да превърне за един ден поле с беладона в процъфтяваща ливада. Отново палим свещ в града, който даде първата светлина на Европа. За много години, Тимишоара!", заяви Орбан в реч в събота вечерта. Той присъства на спектакъл, наречен "Свобода 89", организиран от Националния съвет на унгарците в Трансилвания.

Унгарският премиер подчерта, че всяка революция в бившите комунистически държави е забила по един пирон в ковчега на комунизма и припомни в този контекст неуспялата революция в Унгария през 1956 г.

"През 1956 г. румънците бяха тези, които подкрепиха движението на унгарския народ, който се разбунтува против комунистическата система", припомни Виктор Орбан. Той подчерта, че Унгария трябва да си сътрудничи с Румъния, за да може "заедно с румънците да построим нова Централна Европа".

Заедно с Виктор Орбан в Тимишоара бяха и председателят на парламентарно представената партия Демократичен съюз на унгарците в Румъния Келемен Хунор, кметът на града Николае Робу и реформисткият пастор Ласло Тьокеш, чийто протест в Тимишоара подпали революцията, пише "Ромъния либера".
БНР