/ president.bg
Президентът Румен Радев пристигна в Египет
101102
Президентът Румен Радев пристигна в Египет
  • Президентът Румен Радев пристигна в Египет
Египет е една от най-влиятелните арабски страни, макар че не е икономически най-силно развита. Дипломатическите отношения между България и Египет са установени пред 1926 г. А в последните години активността на политическо ниво е видима. 

"Египет има ключова роля в региона в борбата срещу тероризма, организираната престъпност, радикалния ислям и нелегалната миграция. Затова и сътрудничеството с Египет е важно за нашата национална и европейска сигурност", коментира пред журналисти в Кайро президентът Румен Радев, който пристигна на официално посещение.

Румен Радев води българска делегация в Египет

Той допълни и, че Египет е и най-големият наш търговско-икономически партньор за региона на Близкия изток и цяла Африка. "Стокообменът вече надхвърли един милиард долара, но има още по-голям потенциал за развитие, затова с мен водя внушителна бизнес делегация във важни области от взаимен интерес", каза Радев. "Но диалогът и взаимното доверие на високо политическо ниво са много важно условие този потенциал да се развива", добави държавният глава. 

Водената от българския държавен глава делегация включва представители на изпълнителната власт и на институциите, насърчаващи контактите между деловите среди, както и представители на близо 30 български фирми от отбранителната индустрия, земеделието и производството на храни, машиностроенето, високотехнологични компании и в сферата на туризма, които ще обсъдят със свои партньори от Египет реализацията на общи проекти. 

"Тези дни са много важни, програмата е наситена, има и бизнес форум, отделни контакти. Очаквам наистина добри сделки", посочи президентът.

Президентът Румен Радев заминава на официално посещение в Египет

Очаква се в рамките на визитата да бъде създаден и Българо-египетски бизнес съвет. В Кайро българският държавен глава ще проведе среща „на четири очи“ със своя колега Абдел Фатах Ас-Сиси, след което двамата държавни глави ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Египет.

Задълбочаване на политическия диалог и на двустранните отношения, активизиране на търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество, засилване на партньорството в областта на културата науката, образованието и туризма, както и перспективите в сферата на отбраната и военната промишленост ще бъдат сред темите, които българският държавен глава ще обсъди в рамките на визитата си в Египет.
 
По време на посещението си в Египет Румен Радев ще разговаря с министър-председателя на страната Мостафа Камал Мадбули и с председателя на парламента д-р Али Абдел Ал-Сайед Ахмед.

В отговор на журналистически въпрос за подадените две оставки на представители на изпълнителната власт президентът Радев заяви, че не е дошъл в Египет, за да коментира апартаментите на Цветан Цветанов. "Моята позиция винаги е била принципна. Преди два месеца по време на моя годишен отчет много ясно заявих, че партиите, които искат да видят себе си на бъдещия политически хоризонт, трябва сами да се чистят от корумпирани и некомпетентни кадри с управленски амбиции, а не да чакат да гърмят скандали и да ги гасят с оставки“, категоричен беше президентът Радев и добави, че това се отнася за всички партии.