/ БГНЕС
Румен Радев води българска делегация в Египет
101098
Румен Радев води българска делегация в Египет
  • Румен Радев води българска делегация в Египет
Президентът Румен Радев и водената от него делегация заминават на официално посещение в Арабска република Египет. Поканата към българският държавен глава е от египетския президент  Абдел Фатах Ас-Сиси.
 
Египет е една от най-влиятелните арабски страни, макар че не е икономически най-силно развита. Най-важни отрасли на икономиката са текстилната, хранително-вкусовата, строителната, фармацевтичната и химическата промишленост, и туризмът.
 
Дипломатическите отношения между България и Египет са установени пред 1926 г. А в последните години активността на политическо ниво е видима. В края на миналата година, по време на посещението на египетският външен министър у нас, беше създадена Съвместна комисия, чиято цел е засилване на сътрудничеството в областта на икономиката, търговията, културата, земеделието, науката и технологиите. Бяха обсъдени възможностите за доставка на египетски газ до Балканите и като беше подчертано, че през последните десет години стокообменът между двете страни е в постоянен растеж, като в края на 2017 г. е достигнал един милиард долара.
 
Президентът Румен Радев заминава на официално посещение в Египет

Водената от българския държавен глава делегация включва представители на изпълнителната власт и на институциите, насърчаващи контактите между деловите среди, както и представители на близо 30 български фирми от отбранителната индустрия, земеделието и производството на храни, машиностроенето, високотехнологични компании и в сферата на туризма, които ще обсъдят със свои партньори от Египет реализацията на общи проекти. Очаква се в рамките на визитата да бъде създаден и Българо-египетски бизнес съвет.
 
В Кайро българският държавен глава ще проведе среща „на четири очи“ със своя колега Абдел Фатах Ас-Сиси, след което двамата държавни глави ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Египет.
 
Задълбочаване на политическия диалог и на двустранните отношения, активизиране на търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество, засилване на партньорството в областта на културата науката, образованието и туризма, както и перспективите в сферата на отбраната и военната промишленост ще бъдат сред темите, които българският държавен глава ще обсъди в рамките на визитата си в Египет.
 
В рамките на посещението си в Египет държавният глава Румен Радев ще разговаря с министър-председателя на страната Мостафа Камал Мадбули и с председателя на парламента д-р Али Абдел Ал-Сайед Ахмед.