/ БТА
Първи рожден ден празнува сладката панда Шенг И в Националния зоопарк на Куала Лампур, Малайзия. Рожденичката, която се появи на бял свят на 31 май 2021 г. вече тежи над 27 килограма. При раждането си пандата е била едва 140 грама.

Вероятно след празника Шенг И ще качи още някое килце, защото получи за рождения си ден цяла ледена торта, щедро обсипана с плодове. Мечето почерпи със сладкиш и майка си.

Сингапур търси име за първото си бебе панда

панда рожден ден
БТА

Мечето е третата панда, родена в Центъра за опазване на гигантските панди в Малайзия. И макар да е все още на крехка възраст, към нея има поставени доста сериозни политически амбиции.
 

панда рожден ден
БТА

„Правителството на Малайзия се надява, че Шенг И ще успее допълнително да засили съществуващото приятелство между страната ни и Китай“, каза в изявление министърът на енергетиката и природните ресурси Датук Сери Такиюдин Хасан. Гигантските панди се превърнаха в символ на 40-годишните дипломатически връзки между Малайзия и Китай.
 

панда рожден ден
БТА

От години има практика черно-белите мечки да се отдават под наем от Китай на различни държави срещу милионни суми. Едно от условията на страната е новородените да бъдат връщани в родината им.

Панди близначета се родиха в зоопарка в Мадрид (ВИДЕО)

Размножаването на панда - в плен или в дивата природа - е изключително трудно, казват експерти, тъй като малко от животните нямат склонност, а дори и когато имат, не знаят как да се чифтосват. Допълнително усложнява нещата това, че възможността за зачеване е малка, тъй като женските панди са в състояние на сексуална възбуда преди овулация само веднъж годишно, за около 24-48 часа.

 

панда рожден ден
БТА

Гигантската панда е обявена за уязвим вид от Международния съюз за опазване на природата, като се смята, че по -малко от 2000 екземпляра са налични в дивата природа.