/ Thinkstock/Getty Images
Европейската комисия взе решение за редица назначения, свързани с нейното висше управленско равнище.

За първи път човек от България ще заеме поста генерален директор в Комисията. Това е Мариана Коцева, която ще оглави Евростат. Тя е и първата жена начело на европейската статистическа служба. От юли 2012 г. тя е заместник-генерален директор на Евростат в Люксембург. С почти шест години трудов стаж в Евростат и десет години като генерален секретар, а след това и председател на Националния статистически институт на България, Мариана Коцева притежава всички необходими умения и опит за новата си позиция.

Мариана Коцева
Мариана Коцева БГНЕС, архив

Друга българка - Андриана Сукова, ще бъде новият заместник-генерален директор на генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване". Сукова работи в генерална дирекция "Заетост" повече от седем години, по-специално в областта на мониторинга и изпълнението на програми в рамките на Европейския социален фонд - компетентност, която ще бъде от решаващо значение за предстоящите преговори за новата многогодишна финансова рамка, която Комисията ще предложи през месец май. Като бивш заместник-министър на земеделието на България и член на кабинета на бившия комисар по защита на потребителите Меглена Кунева, Андриана Сукова може също да използва политическия си опит за новата си позиция.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер направи и още промени в ръководството на институцията. Досегашният генерален секретар на ЕК Александър Италианер (Холандия) ще бъде заместен от Мартин Зелмайер (Германия).

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер
БГНЕС

Досега 47-годишният Зелмайер бе началник на кабинета на Юнкер и е възприеман като спорна личност и "сивия кардинал" в ЕК, устремил се да остане на поста още 10 години. Той е юрист и водеше кампанията на Юнкер преди четири години.

Юнкер уточни, че още при назначаването на Италианер през 2014 г. е бил предупреден за желанието му да напусне от 1 март тази година. Председателят добави, че следващият ръководител на ЕК ще разполага "с океан от възможности" да прецени кой да бъде генерален секретар след изборите за Европейски парламент догодина.

Дотогава началник на кабинета на Юнкер ще бъде Клара Мартинес Аверола (Испания), първата жена на този пост и досега заместник на Зелмайер.

Назначаването на най-добрите хора на правилните позиции ще помогне на Комисията под председателството на Юнкер да постигне значителен напредък през 2018/2019 г. и след това. Новите назначения ще увеличат значително броя на жените на тези ръководни постове от едва 11% през 2014 г. до 36% сега. Това е резултат от ангажимента на председателя Юнкер да постигне целта от 40% до 31 октомври 2019 г.