Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
„Не е справедливо да си измислят мотиви, за да не бъде България приета в Шенген“. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на конференция „Нова роля за Балканите: Решения за повече сигурност и по-добро управление на миграцията“ в Брюксел.

Юнкер: България е вдъхновяващ пример за Западните Балкани
 

Участие в конференция „Нова роля за Балканите: Решения за повече сигурност и по-добро управление на миграцията“

Публикувахте от Бойко Борисов в 1 февруари 2018 г.
"Има една голяма несправедливост. Най-добре пазената граница - България, има сухопътна и морска граница с Турция - Черно море, така както Гърция има сухопътна граница с Турция, има и Егейско море. В едната държава толкова милиарди се изляха и на практика ефектът е провал, а в България - нулев натиск от мигранти. Това, което се опитва нелегално да преминава, бива задържано и връщано и така ще продължава, но в същото време България не е в Шенген. А нашите приятели и стратегически партньори – Гърция, са в Шенген. Не е справедливо. Не е справедливо да си измисляте някакви мотиви, които ги няма. Все по-трудно става да си ги измисляте, защото и ЕК и ЕП - всички, които проверяваха границата, се оказа, че България най-добре я пази, но продължаваме да си измисляме", заяви Борисов.

Меркел: Очакваме много от българското европредседателство

Премиерът обяви, че "българският данъкоплатец плаща стотици милиони за европейската сигурност", както и че опитите за изкуствена релокация на мигранти не работят в страна като България, тъй като тбежанците не искат да стоят в България, а искат да отидат в Западна и Централна Европа, където страните са по-богати и с по-мощни социални системи.
 
Агенция "Фокус