/ БГНЕС, архив
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев и еврокомисарят Димитрис Аврамопулос призоваха днес Съветът на ЕС да одобри приемането на България и Румъния в Шенген. Двамата говориха пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

От Мюнхен: Борисов настоява да влезем в Шенген и Еврозоната

Това е въпрос, който много дълго очаква решение, отлагането е без прецедент. Призовавам за скорошно справедливо решение, заяви министър Валентин Радев. Той отбеляза, че миграционният натиск е поставил Шенген под голямо напрежение. По неговите думи няма съмнение, че е необходимо действието на Шенген да бъде възстановено изцяло. Трудно е да си представим днес Европа без Шенген, българското председателство на Съвета на ЕС ще вложи цялата енергия и ресурси за постигането на решение, заяви министърът.

Димитрис Аврамопулос посочи, че движението на хора с годините само ще нараства и е необходимо да бъде управлявано. Той отбеляза, че днес младите хора възприемат за даденост отпадането на границите, които навремето са предизвиквали спорове, сблъсъци и войни. Еврокомисарят по вътрешните работи призова темата за Шенген да не се въвлича във вътрешнополитическите разговори.

Холандският премиер подкрепя България да се присъедини към Шенген, но иска още работа

Той съобщи, че ако Европейският съюз (ЕС) иска да има граничен контрол, с какъвто разполагат САЩ и Канада, в това трябва занапред да бъдат влагани 14% от бюджета на ЕС. Аврамопулос добави, че предстои предложение на ЕК за въвеждане на единни правила за работа на националните гранични служби в ЕС.
БТА