Безпрецедентни мерки за сигурност – блокирани улици, спецзвена за охрана и заявки за масови протести – така започна Мюнхенската конференция по сигурността. За да предпазят гостите в следващите дни, за сигурността им ще се грижат 4000 полицаи. Във форума участват 20 държавни лидери, сред които и премиерът Бойко Борисов. Още преди официалното откриване той напомни, че е време страната ни да влезе в Шенген, посочва NOVA.
 
"Време е България да бъде приета в Шенген и в чакалнята на Еврозоната" - категорична бе позицията на премиера Бойко Борисов.
 
„Трябва тези, които са отличници, да получат и отлични резултати за труда си”, каза премиерът. Точно от Мюнхен и Бавария обаче преди дни отличниците получиха слаба оценка. Партньорът на Ангела Меркел в управлението – баварският Християнсоциален съюз заяви, че не иска България и Румъния в Шенген и Еврозоната.

Борисов в Мюнхен: Няма по-добре пазена граница от българо-турската
 
Борисов подчерта, че бежанският наплив, който притеснява баварците, е почти несъществуващ у нас. Слабият мигрантски наплив обаче има и друго име – Турция. Затова темата беше основна и в провелия се разговор между премиерите Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм.
 
Аз доста съм по-спокоен и ведър на тема НАТО и, че южният фланг на НАТО е защитен от Турция и все повече европейски страни влизат в нашия тон за нормализиране на отношенията”, каза българският министър-председател.

Москва предложи на Бойко Борисов руско гражданство
 
От своя страна Йълдъръм заяви, че Турция продължава да спазва ангажиментите си, недопускайки преминаването на мигранти към България. Той подчерта, че Анкара иска „Европа да проявява повече разбиране за нашата ситуация и за това, което правим за нея.”
nova.bg