Американски конгресмени от Републиканската партия на САЩ порицаха икономическата политика на президента Джо Байдън, която според тях ще подхрани дългосрочна инфлация, предаде Франс прес.

Конгресът обсъжда два големи инвестиционни плана, които може да бъдат приети скоро, но според опозицията парите, които администрацията на президента демократ вече предостави на икономиката, вече са довели до нарастване на цените.

САЩ обмислят да включат България в програмата за безвизов достъп

"Инфлацията залива страната, наводнена от пари", предупреди лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл на пресконференция в Конгреса, визирайки спасителния план на стойност 1,9 трилиона долара, гласуван от демократите през пролетта. "Последното нещо, което трябва да направим, е да добавим нова серия от данъци и разходи", добави той.

Демократите се опитват да постигнат споразумение по инвестиционните планове на президента Джо Байдън, преди той да отлети утре за срещата на Г-20 в Рим, последвана от конференцията за климата в Глазгоу.

"Мисля, че единственото, което притеснява американския народ, не е това, което се случва в Глазгоу, а това, което се случва с цената на бензина", заяви сенаторът Джон Тюн. "Тази година Коледа и Денят на благодарността ще бъдат много по-трудни, защото цените нарастват за всичко, от подправките до бензина", заяви друг конгресмен от Камарата, Бил Джонсън.

Джо Байдън: Не искам Студена война с Китай

Сегашната инфлация "се дължи на разходите на Вашингтон" и само ще се влоши, ако се похарчат още милиарди долари и бъдат наложени нови данъци, подчерта Стив Скалийз, републиканец номер две в Камарата на представителите, на пресконференция за енергетиката.

Демократите работят по две програми, предвидени за срок от 8 до 10 години - за инвестиции от 1,2 трилиона долара за модернизиране на инфраструктурата и за социални и екологични мерки в размер на около 2 трилиона.

Тези разходи, макар и високи, вече бяха намалени, за да обединят всички течения в Демократическата партия. Евентуално споразумение може да бъде постигнато още тази седмица.

Джо Байдън твърди, че тези планове ще направят възможна реформа на страната, като същевременно гарантират дългосрочен растеж. Според неговото правителство високата инфлация се обяснява с продължително икономическо възстановяване и засилено търсене.

Очаква се темпът на инфлация да остане висок "до следващата година" и след това да се понижи "до средата или в края на следващата година", заяви в неделя министърката на финансите Джанет Йелън.

Но някои икономисти посочват риска от забавяне на растежа и висока инфлация. Потребителските цени скочиха с 5,4 на сто през септември в сравнение с преди година, според индекса на потребителските цени. А цените на петрола продължават да се покачват, вследствие на възстановяването.
БТА