Редник обвинен за убийство на 4-ма цивилни иракчани и изнасилване
Редник обвинен за убийство на 4-ма цивилни иракчани и изнасилване / netinfo

Федерални прокурори в Северна Каролина повдигнаха обвинения срещу ветеран от войната в Ирак за убийството на четирима цивилни иракчани и изнасилването на една от жертвите, предадоха осведомителните агенции.

Двайсет и една годишният бивш редник Стивън Грийн, който бил уволнен от армията по здравословни причини, бе арестуван в петък от агенти на Федералното бюро за разследване /ФБР/ в Северна Каролина. Той е обвинен, че на 12 март т.г. заедно с други трима военнослужещи нахлул в дома на семейство иракчани в Махмудия, изнасилили една от жените, след което Грийн я застрелял заедно с трима нейни роднини. Сред жертвите има и петгодишно момиченце.

Преди това американските войници, които охранявали контролнопропускателен пункт в Махмудия, се преоблекли в други дрехи, за да не бъдат разпознати. Американските военни разследват поне още трима военнослужещи във връзка със случая.

Грийн ще бъде прехвърлен в Луисвил, Кентъки, където ще бъде съден. Ако бъде признат за виновен в убийство, бившият редник може да получи смъртна присъда.