Разширяването на НАТО на изток не укрепва сигурността, смята Лавров
Разширяването на НАТО на изток не укрепва сигурността, смята Лавров / netinfo

Разширяване по инерция на НАТО на изток няма аргументирана обосновка и не съдейства за укрепване на сигурността нито на новите членки, нито на Русия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю, поместено днес в бразилския в. "Фоля ди Сау Паулу", предаде ИТАР-ТАСС. От днес Лавров е на двудневно официално посещение в латиноамериканската държава.

Подобно разширяване на алианса не спомага по-ефикасно да се реагира на реалните, а не на мнимите заплахи за сигурността. А реалните заплахи са тероризмът, разпространяването на оръжието за масово унищожаване, наркотрафикът и организираната престъпност. Последната вълна от разширяването на НАТО бе съпроводена с неоправдани от гледна точка на Русия мерки за укрепване на военния потенциал на алианса на територията на новите членки, за модернизиране или доближаване на обекти от натовската инфраструктура до руските граници, каза Лавров.

Въпреки всички приказки за трансформиране на НАТО блокът запазва като основна цел колективната отбрана на страните участнички, каза руският министър. "Отбрана от кого? Кой заплашва поне една страна от НАТО? Подобни подходи не можеха да не предизвикат загриженост в Русия. Убедени сме, че пътят към укрепване на стабилността в евроатлантическото пространство минава през реализирането на принципно различни схеми", добави Лавров.