Карлос Билардо (вляво) е гордо до Марадона при назначаването му за селекционер на Аржентина преди 12 години (вдясно е бившият шеф на федерацията Грондона)
Карлос Билардо (вляво) е гордо до Марадона при назначаването му за селекционер на Аржентина преди 12 години (вдясно е бившият шеф на федерацията Грондона) / Gulliver/Getty Images
Карлос Билардо, любимият треньор на Марадона, начело с когото Аржентина спечели световната титла през 1986 г., още не знае за смъртта на дон Диего, въпреки че измина седмица от погребението му, съобщава „Марка“. 82-годишният дипломиран гинеколог, който като треньор на "небесносините" има и загубен финал на мондиал (1990 г.), страда от неврологично заболяване (синдром Хаким-Адамс), което едва не му струва живота.

В момента състоянието му е стабилизирано, затова миналата седмица неговите роднини веднага предприели светкавично мерки, за да не настъпи влошаване от тъжната новина за кончината на Марадона.

Появиха се кадри от „къщата на ужасите“, където почина Марадона (СНИМКИ/ВИДЕО)

Те веднага му спрели кабелната телевизия, за да не гледа новинарските емисии, като вместо това го свързали с платформата Netflix, за да следи епизодите на сериала „Наркос“ за живота и делото на колумбийския наркотрафикант Пабло Ескобар.

Разкриха колко голямо е сърцето на Диего Марадона

Брат му Хорхе Билардо потърсил помощ от други бивши възпитаници на Карлос от националния, начело с Оскар Руджери-Главоча, за да изготвят точната стратегия как да поднесат възможно най-удачно новината за смъртта на Диего.

„Новината за смъртта на Диего ще се върти в медиите 4, 5 или 20 дни, и това усложнява нещата, защото Билардо гледа постоянно телевизия и много футболни мачове“, обясни Хорхе Билардо. „Говорих с Руджери, той ще каже на още 2-3 момчета, за да преценят състоянието на брат ми и как би реагирал.“

Наследството на Марадона: $ 75 млн. и поне 11 деца - борбата ще е свирепа

По думите му неговият брат изключително държи на Диего Марадона, не само като футболист, а и защото го чувствал като свой син. Именно той, за да възроди кариерата му, убеди през 1992 г. ръководството на испанския Севиля да привлече Марадона след неговото 15-месечно изваждане от футбола заради допинг срещу 750 милиона тогавашни песети (около 7,5 млн. долара).

В Аржентина, където феновете и досега се делят на т. нар. "билардисти" (привърженици на прагматичните футболни схеми на Карлос Билардо в името на мотото му "победа с всички средства)  и "менотисти" (на името на другия световен шампион начело на Аржентина - Сесар Меноти, който проповядва открит и зрелищен футбол), Билардо има много почитатели. От времето му начело на селекцията с Марадона като капитан е и типичният за неговата философия епизод с "тубата на Бранко" на името на пострадалия бразилски защитник.

Бразилците, които паднаха 0:1 от Аржентина на 1/4-финала на мондиала през 1990 г. след гол на Каниджа от пас на дон Диего, обвиниха Карлос Билардо в неспортсменско поведение.Според версията им по негово нареждане човек от лекарския екип на Аржентина пробутал на бразилския защитник Бранко туба с вода с разтворено вътре сънотворно - рохипнол. До края на мача бразилецът, който се хванал на въдицата и отпил от туба на аржентинския екип, влязъл на терена да прегледа контузията на Тролио, се чувствал замаян и неориентиран. Марадона и друг национал - Хосе Басуалдо, не издържали и се похвалили за поставения капан пред журналисти. Унизените бразилци, начело с Бранко, ревнали Билардо да бъде наказан, но той и масажистът, пробутал "тубата на Бранко", никога не си признали.

Превод и редакция: DarikNews