Разкриха заговор за военен метеж в Грузия
Разкриха заговор за военен метеж в Грузия / снимка: БГНЕС

Грузинското вътрешно министерство съобщи, че е разкрило заговор за военен метеж и обвини Русия в съучастие, предаде Ройтерс. "Разследваме подготовка за военен метеж", каза пред журналисти говорителят на вътрешното министерство Шота Утиашвили. Замесените в заговора са получавали пари от Русия, добави говорителят, цитиран от Ройтерс.
   
Грузинското вътрешно министерство проучва оперативна информация, според която в редица поделения от въоръжените сили е подготвян военен заговор. Данните сочат, че е заговорниците са бивши високопоставени военни, заяви Утиашвили, цитиран от ИТАР-ТАСС.
  
"Както личи, този план е бил съгласуван с Русия и е предвиждал като минимум да бъде осуетено военното учение на НАТО в Грузия, а като максимум - военен метеж", каза говорителят.
  
Във връзка с тези данни са задържани Георги Гваладзе, бивш началник на специалните сили "Делта", и Заза Мушкудиани, началник-щаб на  поделение от грузинската армия. Издирва се Коба Отарадзе, бивш командир на друга военна част, добави Утиашвили.
 
Военнослужещите от танковия батальон в Мухровани (на 30 км от Тбилиси) "обявиха неподчинение и организираха бунт", заяви министърът на отбраната на Грузия Давид Сихарулидзе, който е в селището, посочва ИТАР-ТАСС. Според Шота Утиашвили във военната база е въведено казармено положение, отбелязва агенцията.

В изказване пред грузинска телевизия министърът уточни, че батальонът е вдигнал бунт тази сутрин, съобщи Интерфакс. Според Сихарулидзе, бунтът започнал, след като вътрешното министерство е обявило за разкрития заговор, посочва РИА Новости.