/ Istock
Заплахата от „мегазаметресение“, серия от тайфуни и едноседмичен национален празник накараха някои японци да бързат да си купят ориз – заветната основна храна на нацията. Правителството ги предупреди да не пазаруват панически, предаде АФП.

„Можем да произведем само половината от обичайното количество ориз това лято, а пакетите с ориз бързо се изчерпват“, каза продавач в клон в популярната верига супермаркети Fresco в японската столица.

Рафтовете с ориз в някои магазини са изпразнени или запасите са били разпределени на дажби след предупреждението на правителството този месец, което вече е отменено, за възможно „мегазаметресение“, както и няколко тайфуна и годишния празник Обон.

Други фактори включват по-малки реколти заради горещото време и недостиг на вода, както и повишеното търсене, свързано с рекордния брой чуждестранни туристи в страната.

В един хранителен магазин в Токио на табела пише следното: „За да могат много клиенти да си купят, ви молим да закупите един (пакет ориз) на ден на семейство“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
БГНЕС