Япония екзекутира сериен садистичен убиец на деца
Япония екзекутира сериен садистичен убиец на деца / снимка: БГНЕС

Японец, убил четири момиченца и пил от кръвта на две от тях бе обесен призори заедно с още двама осъдени на смърт, предаде АФП, позовавайки се на японското министерство на правосъдието. Престъпленията хвърлиха в ужас Япония през 80-те години.

Смъртната присъда на Цутоми Миядзаки бе изпълнена няколко дни след друг кървав инцидент, който потресе страната: на 8 юни психически неуравновесен младеж уби седем случайни минувачи в търговски център в Токио. Както убийството на децата, така й последната кървава драма накара страната да си зададе въпроса защо при толкова ниска обща престъпност се случват убийства, чийто садизъм здравият разум не може да си обясни.

Миядзаки, който по времето на престъпленията е бил 25-годишен, бе арестуван през 1989 г., нападайки малко момиченце в парк. При разпита в полицията той призна, че е отвлякъл и убил четири други малки момичета на възраст от 4 до 7 г. в Токио и в съседната префектура Сайтама в периода 1988-1989. Убиецът разчленил телата на жертвите си, пил от кръвта им и пекъл във фурната части от тях, после спал до труповете, за да задоволи сексуалните си фантазии. След това изпратил писма до медиите, в които под женско име поел отговорността. Останките на една от жертвите си той изпратил на семейството й. Миядзаки бе осъден на смърт въпреки призивите на адвокатите му, че е психически болен и с объркан мозък от множеството филми с насилие, които гледал. Близо 5700 видеокасети с филми на ужасите и с насилие, сред които сцени, заснети от самия убиец на мястото на престъпленията му, полицията откри в стаята му, в дома на родителите му в северно предградие на Токио. Той бе екзекутиран на 45-годишна възраст, съобщава БГНЕС.

Япония е една от малкото индустриализирани страни заедно със САЩ, където все още се прилага смъртното наказание. В японските затвори има близо стотина осъдени на смърт. Общо 23 са обесените в Япония след 25 декември 2006 г., когато изтече наложеният 15-месечен мораториум. Амнести Интърнешънъл изрази тревогата си от изпълнените днес смъртни присъди, които според правозащитната организация говорят, че Япония е тръгнала по пътя на масовите екзекуции.