/ МВР
Пътните полицаи заловиха близо 30 шофьори, употребили алкохол и наркотици, сочат данните на МВР. Те са резултат от акцията, която започна по пътищата след тежката катастрофа в началото на юли на централен булевард в София, когато загинаха две млади момичета. 

През изминалото денонощие в рамките на акцията на МВР са проверени 8833 моторни превозни средства и 11 746 водачи и пътници. Съставени са 2718 фиша и 787 акта за установени административни нарушения. В рамките на изминалия ден са установени общо 28 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 18 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 10 - с над 1,2 на 1000, а двама са отказали да бъдат тествани. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 24 души, а четирима, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани.

По метода „линеен контрол“ са проверени 2112 превозни средства и 2727 водачи и пътници; за установени нарушения са съставени 717 фиша и 177 акта. Установени са шестима водачи, управлявали след употреба на алкохол до 1,2 промила, и един – с над 1,2 промила. Петима са засечени да шофират под въздействие на наркотични вещества или техни аналози.

МВР информира и че от днес до 22 септември под егидата на Европейската мрежа на службите на пътна полиция (Roadpol) се провеждат Дните на безопасността на пътя. За седма поредна година в рамките на кампанията ще се проведе и Денят без загинали на пътя – за тази година избраната дата е 21 септември. Целта е в този ден да няма пътнотранспортни произшествия с жертви. Мотото на тазгодишната кампания е – "Остани жив, спаси животи!"
БТА