Пътници на „Коста Алегра” продължават почивката си на Сейшелите
Пътници на „Коста Алегра” продължават почивката си на Сейшелите / снимка: Reuters

Над половината от пътниците на италианския круизен кораб „Коста Алегра”, който след пожар и обездвижване е теглен на буксир насред Индийския океан, ще продължат ваканцията си в Сейшелските острови на разноски на компанията корабособственик „Коста Крочере”, съобщи фирмата в комюнике.

От общо 627 пътници 376 са приели офертата на „Коста Крочере” да прекарат на нейни разноски остатъка от ваканцията си в престижни хотели на Сейшелите. Освен това в края на престоя компанията ще плати полетите за завръщането им у дома. Останалите 251 пътници са решили да се завърнат веднага с полети, организирани от компанията за утре вечер.

Корабът „Коста Алегра” потегли в събота от Мадагаскар. Неговите 627 пътници са от 25 различни националности, главно италианци, французи и австрийци. На кораба има и 9 италиански морски пехотинци в рамките на борбата с пиратството и 413 души екипаж. В понеделник на борда избухна пожар и „Коста Алегра” започна да се отклонява от курса си през следващите 24 часа поради загуба на контрола над управлението. Сега той е взет на буксир и се очаква да пристигне в град Мае, на Сейшелите, утре сутрин.

Пожарът избухна в най-лошия възможен момент за туристическата компания „Коста крочере”, която е залята от искове след злополуката с друг неин кораб - „Коста Конкордия” на 13 януари близо до италианския остров Джилио. При катастрофата загинаха 32 души.