Руският президент Владимир Путин вярва, че след поражението в Сирия много джихадисти ще се разпръснат в други региони, където искат да създадат опорни точки - те могат да се появят на Балканите, в Югоизточна Азия и на южните граници на Общността на независимите държави (ОНД).

"След като бяха победени в Сирия, много бойци ще се предислоцират в други региони, където се стремят да създадат нови опорни точки - на Балканите, в Югоизточна Азия и, разбира се, за наше съжаление, по южните граници на ОНД," каза Путин на заседание на Съвета на държавните ръководители от Общността на независимите държави. На уебсайта на Кремъл беше публикувано изявлението му.

Русия ще настоява за турско-сирийски диалог

ОНД прие програма за сътрудничество в борбата срещу тероризма и екстремизма за следващите 3 години. Церемонията по подписването се проведе в петък в Ашхабад след заседание на Съвета на държавните ръководители на страните от ОНД.

Путин също така коментира предстоящите мащабни учения на САЩ и НАТО в Европа и каза, че Русия ще реагира „спокойно“ на тях.

На срещата в Ашхабад руският лидер отбеляза, че ще обсъжда възможни действия с колегите си. Путин отбеляза, че страната му също е провеждала големи учения, но това се е случвало далеч от границите на НАТО.

Путин: Когато решим, ще изтеглим войските си от Абхазия и Южна Осетия

"Ние специално провеждаме такива неща в дълбочина в Руската федерация, у нас участваха 128 хиляди души. Следователно, ние не приветстваме опити за ескалация по нашите граници. Вярваме, че това е вредно, но ще реагираме спокойно", каза президентът.

На срещата на върха на държавните ръководители от ОНД, която се провежда в Ашхабад, Путин отбеляза, че ще обсъжда възможни действия с колегите си.

"Ще се консултираме с вас как да постъпим“, каза руският президент.
БГНЕС