Владимир Путин и Хасан Рохани
Владимир Путин и Хасан Рохани / БГНЕС
Руският президент Владимир Путин заяви, че Иран е добър съсед и надежден партньор на Русия, предаде ТАСС.

"Русия и Иран ги свързват много години, ако не и столетия, сътрудничество. Ние поддържаме дипломатически отношения повече от 500 години", каза Путин в началото на срещата с иранския президент Хасан Рохани.

"Иран е наш добър съсед и надежден, стабилен партньор", заяви руският президент.

Путин: Проблемите в горещите точки по света не намаляват

Според него Москва и Техеран "работят доста ефективно на практика по всички направления. Така е и в международната дейност, и в решаването на големи и доста остри международни проблеми, работим в областта на икономиката", каза той.

По думите му "в последно време, в последните години по всички тези направления постигаме значителни резултати".

Путин даде за пример увеличилия се през 2016 г. стокообмен между двете страни, който е нараснал със 70 процента. "Това е уникално явление в съвременните сложни икономически условия", заяви той.

Иранският президент разкритикува Тръмп: Времето на стените е отминало

Според него тези резултати са постигнати до голяма степен благодарение на усилията на иранския президент и неговото правителство.

Президентът на Иран каза, че сътрудничеството между Русия и Иран не е насочено срещу трети страни, предаде ТАСС. "Нашата крайна цел е укрепване на мира и стабилността в региона. Развитието на нашите отношения не е насочено срещу трети страни", каза Рохани.

САЩ обявиха нови санкции заради ракетния опит на Иран

Той допълни, че Русия и Иран са натрупали добър опит в борбата с международния тероризъм.

Иранският президент отбеляза, че двустранните отношения са навлезли в нов етап и тяхното качество се е повишило. Той изрази надежда, че по време на визитата му в Русия ще бъдат разработени нови стъпки за укрепване на двустранните отношения.
БТА