/ Guliver/Getty Images
САЩ обявиха днес, че налагат санкции срещу 13 физически и 12 юридически лица заради извършеното от Иран пробно изстрелване на балистична ракета преди няколко дни, както и заради други ирански действия, които Вашингтон не одобрява, предаде Ройтерс.

В съобщение, поместено на сайта на американското министерство на финансите, санкционираните се изброяват поименно. Някои от тях са базирани в Обединените арабски емирства, Ливан и Китай. Списъкът включва компании, хора и агенти, свързани с доставки на технология за балистични ракети на Иран. На тях се забранява да развиват какъвто и да е бизнес със САЩ или с американски граждани.

Доналд Тръмп: Иран си играе с огъня

"Продължаващата подкрепа на Иран за тероризма и разработването на неговата програма за балистични ракети представляват заплаха за региона, за нашите партньори по света и за САЩ", каза шефът на отдела за санкциите във финансовото министерство Джон Смит, цитиран от АП.

Тази сутрин президентът Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс, написа в Twitter, че "Иран си играе с огъня", и предупреди, че няма да бъде толкова добронамерен с Иран, колкото е бил предшественикът му на поста. "Те не оценяват колко мил беше с тях президентът Обама. С мен няма да е така", закани се Тръмп.

Иран е предупреден официално заради балистичната ракета

Впоследствие Белият дом обяви, че тези свързани с Иран санкции са били изготвени още преди Тръмп да встъпи в длъжност и са били оставени да чакат. Но са били задействани заради последното развитие на събитията, съобщи Ройтерс.

"Такъв тип санкции се случват бързо, но според мен моментът (на налагането им) бе ясна реакция на онова, което видяхме през последните няколко дни" каза говорителят на Белия дом Шон Спайсър. "Знаехме, че разполагаме с тези достъпни за нас варианти, защото те бяха разработени в хода на процеса", допълни той.