Иранският президент разкритикува Тръмп: Времето на стените е отминало
Иранският президент разкритикува Тръмп: Времето на стените е отминало / БГНЕС, архив

Иранският президент Хасан Рохани разкритикува днес, без да го назовава по име, американския държавен глава Доналд Тръмп, като каза, че е "отминало" времето да се градят стени между различните страни, предаде АФП.

Рохани обаче не реагира директно на решението на Тръмп да забрани за три месеца влизането в САЩ на хора от ред мюсюлмански страни, включително иранци.
"Днес вече не е време да се градят стени между нациите. Те (американските ръководители) са забравили, че Берлинската стена се срина преди доста години", заяви Рохани в слово, излъчено от държавната телевизия.

"Стените между народите трябва да се премахнат. Днешният свят не е свят, в който се подсилват различията между нациите", добави той.

Натоварен ден за Тръмп: Ще разговаря с петима чуждестранни лидери

В сряда президентът Тръмп подписа указ за изграждане на стена по дългата граница между САЩ и Мексико, изпълнявайки най-впечатляващото си предизборно обещание. В петък той забрани с друг указ влизането в САЩ на хора от 7 мюсюлмански страни - Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен. Изключение се предвижда за притежателите на дипломатически визи, за официалните представители на тези страни и за служители на международни организации.

Рохани не коментира този указ.

Тръмп спира приемането на бежанци от някои мюсюлмански държави

Иран и САЩ не поддържат дипломатически връзки вече над 37 години, но в Щатите живеят близо един милион иранци според официална оценка на Техеран. Това е най-голямата иранска диаспора; мнозина иранци пътуват освен това всяка година до САЩ, за да се видят с роднини.

Рохани говори днес на международна конференция за туризма, където заяви, че откакто е подписал ядреното споразумение с великите сили през 2015 г., Иран "е отворил вратите си за туристи от чужбина".

Източник: БТА