/ Gulliver/Getty Images
Някои от най-големите световни обувни фирми призовават Доналд Тръмп да сложи край на търговската война на САЩ с Китай. Те предупреждават за "катастрофалния" ефект върху потребителите, информира Би Би Си.

В писмо, подписано от 170 компании, включително „Nike“ и „Adidas“ се казва, че решението на президента да вдигне митническите такси за внос до 25% ще окаже невъобразимо въздействие върху работническата класа.

Доналд Тръмп с нов удар срещу Китай

Фирмите предупреждават, че по-високите налози застрашават бъдещето на някои предприятия.

"Време е да сложим край на тази търговска война", призоваха фирмите.

Тръмп вдигна налозите върху китайския внос в САЩ на стойност 200 млрд. долара от 10 до 25% повече преди седмица, след като Вашингтон и Пекин не успяха да постигнат споразумение в търговската сделка.

Тръмп обвини Китай, че е провалил сключването на търговско споразумение

Компаниите за производство на обувки, които са подписали писмото, включително Кларкс, д-р Мартенс и Конверс, твърдят, че докато средната американска тарифа за обувки е 11,3% в някои случаи тя може да достигне до 67,5%.

"Добавянето на 25% увеличение на митата в допълнение към тези тарифи би означавало, че някои работещи американски семейства биха могли да платят почти 100% мито върху обувките си", пишат компаниите.

Тръмп ще наложи нови мита върху китайския внос в САЩ

Вдигайки митата Тръмп каза на компаниите, че биха могли да намалят разходите си като прехвърлят производството си в САЩ.

Въпреки това, производителите на обувки и търговците на дребно твърдят в писмото си, че: "Обувките са много капиталоемка индустрия, с години на планиране, необходими за вземане на решения за снабдяване, а компаниите не могат просто да преместват фабриките, за да се адаптират към тези промени."

САЩ и Китай ще се срещнат отново, за да обсъдят търговските си взаимоотношения на срещата на високо равнище на Г-20 в Япония следващия месец.
БГНЕС