Мая Санду
Мая Санду / Gulliver/Getty Images, архив
Лидерката на опозиционната проевропейската Партия на действието и солидарността Мая Санду води на произведения днес в Молдова втори тур на президентските избори, предаде ТАСС. Според екзитпол на агенция Интелекгруп тя получава 55%.

Сегашният президент, проруски настроеният Игор Додон получава 45 процента.

Данните са от участъците на територията на страната и не отчитат гласовете на молдовските мигранти зад граница, благодарение на които Санду изпревари Додон на първия тур на изборите по-рано този месец.

Санду обвини властите в лоша организация на втория тур на изборите и каза, че Централната избирателна комисия си е затворила очите пред груби нарушения на изборния кодекс. По думите й зад граница е имало много ситуации, в които ЦИК не е открила необходимите участъци за гласуване, а полицията и прокуратурата са си затворили очите за организирано транспортиране на избиратели.

"Знам, че скоро ще започне натиск на държавни служители с цел фалшификация на резултатите от изборите. Призовавам наблюдателите и тези, които носят отговорност за организацията на изборите, да защитят гласа на гражданите", заяви тя.
БТА