Проблемите на Япония с неоткриваемите столетници се задълбочават
Проблемите на Япония с неоткриваемите столетници се задълбочават / БГНЕС, архив

Япония не може да намери дирите на десетки хиляди столетници, съобщава Би Би Си. Страната е известна с високата средна продължителност на живота на населението си. Неотдавна обаче властите наредиха национална проверка на броя на столетниците, след като стана ясно, че най-старият японски мъж е умрял в дома си още преди 30 години. Издирването на столетници показа, че в Токио жена, за която се смята, че е на 104 години, е починала, а тленните й останки бяха открити натъпкани в раница на сина й, където са престояли над 10 години.

По-рано този месец 58-годишна жена, живееща в близост до Осака, призна, че е държала в дома си тялото на баща си в продължение на пет години. Тези случаи поставиха начало на кампания по издирване на японските столетници и породиха критики срещу онези роднини, които пропускат да декларират смъртта на техен близък възрастен, за да продължават да получават пенсията му.

Правителството е инструктирало местните органи на съдебната власт да заличават от регистрите хора на възраст от най-малко 120 години, ако тяхното местопребиваване не може да бъде установено. Вероятно много от столетниците, които сега не могат да бъдат открити, са починали, но близките им не са споменали за това. Някои може дори да са покойници от края на Втората световна война. Други може отдавна да са се преместили да живеят в чужбина, без никой да разбере за това. През юли японското министерство на здравеопазването съобщи, че средната продължителност на живота в страната е рекордна за света, като за жените е от 86,44 години, а за мъжете от 79,59 години.