Президентът на Иран заяви, че чуждата намеса е причина за проблемите в района
Президентът на Иран заяви, че чуждата намеса е причина за проблемите в района / снимка: Reuters, архив

Чуждестранната намеса е причина за всички проблеми в Средния изток, заяви на пресконференция в пакистанската столица Исламабад иранският президент Махмуд Ахмадинеджад, цитиран от Ройтерс.

Всички проблеми идват отвън. Всички тези сили се месят в нашите вътрешни работи в района, каза той без да уточнява кои сили има предвид, предава БТА.

Ахмадинеджад е в Исламабад за завършващата днес тристранна среща на върха с колегите му от Афганистан и Пакистан, посветена на регионалната стабилност.

Няма фундаментален проблем между страните в района. Всички проблеми идват отвън, отбеляза той.

Междувременно президентите на Пакистан и Иран Асиф Али Зардари и Махмуд Ахмадинеджад увериха афганистанския президент Хамид Карзай, че напълно ще го подкрепят в мирни усилия за стабилизиране на Афганистан, предаде ДПА.

На срещата в Исламабад Зардари и Ахмадинеджад обещаха да работят заедно за мир и просперитет в региона и обвиниха САЩ за много от проблемите. "Тези проблеми са налагани на региона. Всички проблеми идват отвън", каза на обща пресконференция иранският президент, без да назовава конкретно САЩ.

Пакистанският президент заяви, че международният натиск не може да подкопае отношенията между Исламабад и Техеран, имайки предвид иранско-пакистански проект за газопровод за милиарди долари, срещащ съпротивата на Вашингтон.