/ Getty Images
Президентът на Узбекистан - Шавкат Мирзийоев, спечели втори петгодишен мандат, според оповестените днес предварителни резултати от вчерашните избори.

Централната избирателна комисия в страната обяви, че Мирзийоев е получил 80,1 процента от гласовете.

Мирзийоев, който встъпи в длъжност през 2016 г. след смъртта на дългогодишния президент Ислам Каримов, смекчи много от строгите политики на своя предшественик, който управляваше като диктатор, но продължи да упражнява строг контрол над политическата сцена.

На вчерашните избори той се изправи срещу четирима кандидати, които дори не се появиха на телевизионните дебати, а вместо това изпратиха представители, които не успяха да проведат съществени дискусии. Участие на независими кандидати не беше позволено.

При управлението на Мирзийоев се разшири свободата на словото, потискана през ерата на Каримов и се появиха някои независими медии и блогъри. Той смекчи и строгия контрол върху исляма в преобладаващо мюсюлманската страна, който беше наложен от Каримов с цел потискане на инакомислието.

"Мирзийоев подобри отношенията със световни играчи като Русия, Китай и Запада, като същевременно разреши конфликти със съседите, включително чрез установяване на мирно взаимодействие с Афганистан", казва Андрей Казанцев от Московския държавен институт за международни отношения.

Узбекистан и Афганистан имат 144-километрова обща граница и Ташкент постоянно се опасява, че конфликтът в съседната страна може да прелее на негова територия. Външният министър на бившата съветска република беше първият чуждестранен официален представител, който посети Афганистан след поемането на контрола на страната от талибаните през август.
 
БТА