Президентът на Узбекистан е починал
Президентът на Узбекистан е починал / Guliver/Getty Images

Президентът на Узбекистан Ислам Каримов почина на 78-годишна възраст, съобщиха узбекистанското правителство и узбекистанският парламент, цитирани от световните агенции. Погребението му ще бъде в събота в град Самарканд.

Каримов е починал на 2 септември вследствие на мозъчен кръвоизлив, се казва в правителствено съобщение, прочетено по узбекистанската държавна телевизия. Дъщерята на Каримов - Лола, също съобщи за кончината на баща си в социалната мрежа Инстаграм.

Каримов не е виждан публични прояви от средата на август, но правителството му призна чак миналия уикенд, че той е болен. В края на миналата седмица узбекистанският лидер бе хоспитализиран в тежко състояние след претърпян инсулт.

Мистерия около съдбата на лидера на Узбекистан Ислам Каримов

Ислам Каримов управлява Узбекистан повече от четвърт век, на практика не е допускал съществуване на опозиция и не е ясно кой може да го наследи на поста, отбелязва ДПА.

Каримов е роден на 30 януари 1938 г. Той фактически ръководи Узбекистан от 1989 г., когато зае поста на първи секретар на Централния комитет на комунистическата партия на Узбекската съветска социалистическа република.

През март 1990 г. той беше избран за първи президент на съюзната република, а през 1991 г. победи на избори и спечели мандат за пет години. Той запази поста си след общонародни референдуми през 1995 г. и 2002 г.. и на преки избори през 2000 г., 2007 г. и 2015 г., припомня ТАСС.

След кончината на Каримов изпълняващ длъжността президент е председателят на горната камара на парламента Сената Нигматула Юлдашев, припомня Ройтерс.

Спекулации и информации за смъртта на Каримов имаше през целия ден в петък, 2 септември. Турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че той е починал и изрази съболезнования във връзка с кончината му. След това афганистански официален представител и киргистански високопоставен дипломат също известиха смъртта му, казвайки, че съответно държавният глава на Афганистан и премиерът на Киргизстан са поканени на погребението. Последно руската агенция Интерфакс съобщи, че той е починал, а след това анулира съобщението, понеже било изтекло заради технически проблем.

Източник: БТА