Прехвърлят сирийските оръжия на американски кораб в италианско пристанище
Прехвърлят сирийските оръжия на американски кораб в италианско пристанище / снимка: Guliver/Getty Images

Сирийските химически оръжия ще бъдат прехвърлени в италианското пристанище Джоя Тауро на американския кораб „Кейп рей”, на борда на който ще бъдат унищожени в Средиземно море, съобщи италианският министър на инфраструктурата и
транспорта Маурицио Лупи, цитиран от ИТАР-ТАСС и АП.

„Контейнерите ще бъдат поставени на подвижни платформи, което ще позволи товарене от борд на борд”, без да бъдат разтоварвани на сушата, каза Лупи на изслушване пред парламентарна комисия. Той увери, че операцията ще бъде проведена „в съответствие с всички международни стандарти и при спазване на пълна безопасност”.

Планираното прехвърляне на материалите в Джоя Тауро обаче предизвиква сериозни протести от страна на местните власти. Кметът на града Ренато Белофиоре се обяви против избирането на Джоя Тауро за място, където да се извърши прехвърлянето на химическите оръжия, и каза, че ако това стане, местното население ще реагира много остро, посочва БТА.

Кметът на град Сан Фердинандо, в чиито граници влизат 75% от пристанището Джоя Тауро, заплаши, че ще го затвори, за да не допусне влизане на чуждестранни кораби със сирийски химически оръжия. Доменико Мадафари заяви, че обсъжда тази възможност с колегите си от района.

Очаква се прехвърлянето на материалите да стане до края на месеца. Първата пратка с химически оръжия потегли от сирийското пристанище Латакия на 7 януари, наторавена на датски кораб.

Междувременно Ройтерс предаде, че Великобритания ще сключи в скоро време договор за унищожаването на 150 тона сирийски химически оръжия с френската фирма за третиране на отпадъци Веолиа Анвиронман.

Химическите вещества ще бъдат унищожени в завода за изгаряне на отпадъци на фирмата в пристанището Елсмиър в английското графство Чешър, заявиха два добре информирани източника. Не се съобщава на каква стойност ще е договорът. Очаква се британското правителство да избере компания за друг, по-голям договор на по-късна дата.

През декември Великобритания се съгласи да унищожи част от сирийския химически арсенал в търговски обект и да ескортира скандинавски кораби, които пренасят токсичните материали. Съгласно сключеното със САЩ и Русия споразумение Сирия има срок до средата на годината да демонтира цялата си програма за химически оръжия. Дамаск е обявил, че притежава 1300 тона такива оръжия.