Прехвърлиха десет затворници от Гуантанамо в Оман
Прехвърлиха десет затворници от Гуантанамо в Оман / БГНЕС, архив

Десет затворници от американския военен затвор Гуантанамо в Куба бяха прехвърлени тази седмица в Оман, с което броят на държаните там намаля под 100 души - за първи път от повече от десетилетие, съобщи Пентагонът, цитиран от ДПА.

Десетте йеменци са прехвърлени в Оман в сряда. След тяхното отпътуване в Гуантанамо остават 93-ма затворници. Миналия месец американският президент Барак Обама изрази надежда броят на затворниците в Гуантанамо да се намали под 100 души в началото на годината.

Обама е твърдо решен да затвори "Гуантанамо"

В речта си "За състоянието на съюза" Обама тази седмица повтори аргументите си за закриването на затвора, който според него е разход на средства и подхранва антиамерикански настроения. Усилията му да го закрие в началото на управлението си бяха възпрепятствани от Конгреса.

Групата от 10 йеменци е най-голямата, прехвърлена в една-единствена страна от правителството. Още двама затворници, също йеменски граждани, бяха прехвърлени тази седмица в Гана.

Повечето от освободените са попаднали в затвора по подозрения, че са били вербувани за джихад. Те са били пленени в Афганистан и прехвърлени в Гуантанамо, открит през януари 2002 г. На никого от прехвърлените тази седмица не е било повдигано обвинение в престъпление, припомня ДПА.

Оман, който има обща граница с Йемен, прие 10 затворници и през 2015 г.
Белият дом изрази задоволство от преодоляването на важен етап с намаляването на числеността на затворниците до 93-ма - от 242-ма души при встъпването в длъжност на Обама, предаде Ройтерс.

Одобрено е прехвърлянето на още 34-ма затворници. Търсим само подходящото място и условия, каза говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Източник: БТА