Повдигнаха обвинения на 21 души за корупционния скандал в Турция
Повдигнаха обвинения на 21 души за корупционния скандал в Турция / снимка: БГНЕС

Прокуратурата в Турция завърши първия обвинителен акт по корупционния скандал, разтърсил правителството на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган.

Обвинения са повдигнати срещу 21 души, включително кмета на консервативния истанбулски район Фатих Мустафа Демир. Местните медии не споменават имената на другите обвиняеми.

В акта са включени имената на 21 души, обвинени в "корупция", "документни измами" и "нарушаване на закона за опазване на културното и природното наследство".

Скандалът се разрази през декември миналата година. Десетки приближени до Ердоган бяха задържани при полицейски операции. Сред арестуваните бяха и синовете на трима министри, които по-късно подадоха оставки.

Разследването за корупция се превърна в едно от най-големите предизвикателства пред 11-годишното управление на Ердоган преди важните за неговата Партия на справедливостта и развитието местни избори на 30 март.

Нови сблъсъци между протестиращи и полиция избухнаха в сряда, когато загинаха двама души. Стотици хиляди хора излязоха по улиците, за да отдадат почит на младежа, починал от раните си по време на сблъсъците със силите на реда през юни.