/ Gulliver/Getty Images
Саудитска Арабия и Катар имат намерение да подпишат днес споразумение за нормализация на отношенията, съобщи агенция Ройтерс, като се позова на източник от администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

Източникът заяви, че е постигнат пробив в тригодишния спор между Катар и Саудитска Арабия и още три арабски държави.

Очаква се споразумението да бъде подписано в Саудитска Арабия в рамките на 41-а среща на върха на Съвета за сътрудничество в Залива. В рамките на споразумението Саудитска Арабия ще отвори сухопътните си, въздушни и морски граници с Катар.

Саудитска Арабия даде ясно да се разбере, че ще премахне блокадата, но Бахрейн, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Египет все още не са направили това, въпреки че американската администрация очаква те да се присъединят към решението на Рияд.

От своя страна Катар ще се откаже от всички искове, подадени във връзка с блокадата.

Очаква се споразумението да бъде подписано от саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман и емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани.

"Блокадата ще бъде отменена. Това ще позволи пътувания между страните и движение на стоки. Това ще доведе до по-голяма стабилност в региона", заяви източникът от администрацията на Тръмп.

През 2017 г. Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет прекъснаха дипломатическите, търговските и пътническите си връзки с Катар, като го обвиниха, че подкрепя тероризма. Катар отхвърли тези обвинения. Оттогава САЩ и Кувейт посредничат за уреждане на кризата.

Участие в преговорите по споразумението, което се очаква да бъде подписано днес, е взел съветникът в Белия дом и зет на президента Тръмп - Джаред Кушнер, отбелязва Ройтерс. Според източника от администрацията на Тръмп Кушнер е водил преговори по телефона до последния момент и ще присъства на церемонията по подписване на споразумението.

Кушнер работи и по други споразумения за нормализиране на отношенията между Израел и арабски държави, но не разполага с достатъчно време с оглед на встъпването в длъжност на избрания за президент на САЩ Джо Байдън на 20 януари, отбелязва Ройтерс.

Споразумението между Саудитска Арабия и Катар е поредното от серия сделки, търсени от Вашингтон, които имат за цел да създадат обединен фронт срещу Иран, посочва агенцията. Всички замесени страни са съюзници на САЩ: Катар е домакин на най-голямата американска база в региона, Бахрейн е приел Пети американски флот, а Саудитска Арабия и ОАЕ са приели на своя територия американски войници, отбелязва Ройтерс.

Турското външно министерство приветства решението на Саудитска Арабия и го определи като важна стъпка в разрешаването на спора с Катар. Турция подкрепя всички усилия за постигане на стабилност в Пресийския залив, посочи външнополитическото ведомство.
БТА