/ БТА
Поредна нощ Одеса бе атакувана с дронове. Сирените бяха задействани снощи към 22:30 ч. местно време, съобщи кореспондентът на БТА Светлана Драгнева. 

Областните власти съобщиха, че дронове летят към Затока, край Белгоподднестровск. Около 23:00 ч. в местните канали на "Телеграм" бе съобщено, че групата наближават Одеса. Към 23:15 ч. в украинския черноморски град се чуха силни експлозии.

Дронове летят откъм Черно море в посока на Одеса, Черноморски и Белгородднестровск.

Междувременно стана ясно, че около 514 000 души живеят в момента в Донецка област, която сега е под контрола на украинското правителство, а над 60 хиляди от тях трябва да бъдат евакуирани, предаде Укринформ, позовавайки се на информация, представена на пресконференция от заместник-началника на регионалната военна администрация на Донецк Игор Бойко.

"В момента в областта живеят около 514 хиляди души. Не мога да кажа, че всички трябва да напуснат. Но преди всички трябва да се евакуират възрастните, пенсионерите, семействата с деца, хората с ограничена подвижност. Както и тези, живеещи на местата, които са най-близо до линията на фронта", каза Игор Бойко.

Той настоя, че е необходима евакуация от териториите в северната част на областта, включващи градовете Лиман и Святогорск, района на Бахмут, Часов Яр, Торецк, а след това и района на Покровск, Авдеевка и Маринка, Очеретине, Новогродовка и Кураховка, както и Мирноград.

"Настояваме хората от тези населени места първи да се евакуират. В тези райони живеят над 60 хиляди души", каза заместник-ръководителят на областта.

Руските нашественици засилиха обстрела срещу селищата в Донецка област през декември 2023 г., поради което украинските власти решиха да разширят задължителната евакуация на населението.

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия над 1,3 млн. души са били евакуирани от Донецка област, включително над 164 хиляди деца.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Светлана Драгнева, Валерия Динкова/БТА