/ БГНЕС
Расте броят на загиналите при руската атака в Одеса. Към момента жертвите са 10 души. 

Руски атаки с дронове по Одеса, има загинали и ранени

"Сред загиналите са трима мъже на 35, 40 и 54 години, две жени - на 73 и 31 години, две деца - тригодишно момче на име Марк и 4-месечно бебе на име Тимофей. Тялото на жена току-що беше извадено изпод развалините. Данните ѝ се установяват. Искрени съболезнования на близките на загиналите", съобщи председателят на Одеската областна държавна администрация  Олег Кипер в приложението "Телеграм", предава кореспондентът на БТА Светлана Драгнева.

По-късно стана ясно, че откритите мъртви Анна и четиримесечният Тимофей са съпругата и синът на бесарабския българин Сергей Гайдаржи.

"Майката се е опитала да закрие бебето с тялото си. Телата им бяха в здрава прегръдка", написа министерството на вътрешните работи на Украйна в приложението "Телеграм", цитирано от АП. "Спасителите продължават да търсят хора под развалините", информира в публикация в социалната платформа началникът на Одеската областна военна администрация Олег Кипер.

Одеският филиал на Националната служба за спешна помощ на Украйна предположи, че под развалините на сградата може да се намират още четирима души, предаде АП.

На мястото на трагедията работят всички съответни служби.

Съпричастни одесчани носят вода, храна и топли дрехи. Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 година. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

В традиционното си обръщение към нацията снощи украинският президент Володимир Зеленски заяви по повод гибелта на четиримесечния Тимофей и друго, по-голямо дете – Марк, че тази трагедия е можела да бъде предотвратена, ако оръжейните доставки за Киев не са се бавели.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
кореспондент на БТА Светлана Драгнева