/ iStock/Getty Images
На 11 април полските депутати започнаха дебат относно либерализирането на достъпа до аборти. Това беше основно предизборно обещание на премиера Доналд Туск, което през последните седмици доведе до разрив в управляващата коалиция, съобщи TVP World.

Полша въведе нови ограничения върху абортите през 2021 г. Предишното правителство на "Право и справедливост" (ПиС) вгради консервативните си социални ценности в закона по време на осемгодишното си управление.

Откакто спечели властта през октомври, широката коалиция на Туск, възстанови публичното финансиране на ин витро оплождането и гласува за промяна на правилата за достъп до спешна контрацепция.

Тя обаче изпитва затруднения да постигне съгласие по отношение на политиката за абортите - ключов акцент в кампанията на Туск, който се възползва от тлеещото обществено недоволство в някои среди от строгите ограничения.

Съгласно действащите закони абортът е разрешен в случай на изнасилване, кръвосмешение или опасност за здравето или живота на жената, но прекъсването на бременност с дефекти на плода е забранено.

Активисти твърдят, че дори легалните аборти често са трудни за получаване, тъй като лекарите и болничните администратори не са сигурни в правилата или отказват да извършват прекъсвания по морални съображения.

Не е ясно колко време ще продължат дебатите. Широко разпространено е и очакването, че президентът Анджей Дуда, съюзник на бившата управляваща партия ПиС, ще наложи вето на всички промени в законодателството.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС