/ Thinkstock/Getty Images
Евроинтеграцията на Западните Балкани има и геополитическо измерение
101820
Евроинтеграцията на Западните Балкани има и геополитическо измерение
  • Евроинтеграцията на Западните Балкани има и геополитическо измерение
Отлагането на поканата към Република Северна Македония и Албания за преговори за присъединяване към Европейския съюз може да демобилизира обществата в тези държави, заяви външният министър на Полша Яцек Чапутович пред български журналисти във Варшава. Проблем е, че в Съюза има страни, които действат егоистично и се затварят, добави той.
 
Европейската комисия препоръча започване на преговори за присъединяване с Република Северна Македония и Албания. Тринадесет страни, сред които Полша и България призоваха това да се случи. Франция, Германия и Холандия се противопоставиха.

ЕК препоръчва начало на преговори със Северна Македония и Албания
 
Европейската перспектива на Западните Балкани беше приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г.
 
"Европейската интеграция на страните от Западните Балкани има и геополитическо измерение", посочи министър Яцек Чапутович.  
 
“Има конкуренция на Балканите с други сили - на първо място Русия, мюсюлманска държава като Турция, също така Китай. Европейският съюз е само един от играчите. Трябва да бъдем активни. Ако не сме, ще се засили влиянието на други държави. Ситуацията може да се усложни, а регионът да се превърне в заплаха за сигурността на ЕС. Полша е “за” започване на преговори за членство.”
 
В момента Полша е председател на Берлинския процес, наричан от някои “доброто ченге” на преговорите по присъединяването на Западните Балкани в ЕС. Дипломатическата инициатива, започнала през 2014 г. в Берлин, има за цел да “поддържа огъня” на евроинтеграцията на региона в условията на засилил се скептицизъм в Евросъюза, да подобри сътрудничеството и свързаността между държавите там. Възниква въпросът - да не би Берлинският процес да е някакъв заместител на преговорите за членство.

България сред 13-те държави с декларация за ускорена евроинтеграция на Западните Балкани
 
“Берлинският процес е нещо различно. Той няма да замести преговорите за членство. Не го възприемаме като алтернатива. И държавите от Западните Балкани не го възприемат така. Вероятно има държави, които искат да е така. Това е тяхна отговорност. Проблем е за ЕС, че има страни, които действат толкова егоистично и се затварят”, подчерта Чапутович.
 
„Миналата година обещахме, че преговорите ще започнат тази, а сега отново се отлагат”, посочи експертът по Балканите в Центъра за изследване на Изтока Марта Шпала.
 
„Все по-голям е проблемът на липса на доверие в отношенията между ЕС и страните кандидатки. Перспективата на членството постоянно се подкопава. С изключение на Македония и Албания страните от Западните Балкани не виждат причините да извършват реформи. Без перспектива за членство ще бъде трудно ЕС да изисква реформи.”
 
Захариева: Евроинтеграцията на Западните Балкани е вече необратим процес

Полската страна е за географско разширяване на ЕС, но при по-малко интеграция за сметка на засилване на ролята на националните парламенти. Полша е за запазване на единния пазар и четирите свободи в основата на Евросъюза - свобода на движение на стоки, на капитали, на работници и на услуги, посочи министър Чапутович.
 
“Но виждаме, че има заплаха и тя идва от протекционистките мерки. Западноевропейските държави наложиха някои, ние ги наричаме протекционистки мерки, но те ги наричат по друг начин - социални стандарти. Директивата за командированите работници, например. Или правилата за шофьорите на камиони”, добави Чапутович.