Ярослав Качински
Ярослав Качински / БГНЕС, архив
Полша е претърпяла щети в размер на над 1,3 трилиона евро по време на Втората световна война, се казва в доклад на полска парламентарна комисия, предаде ДПА. Той трябва да послужи за основа на бъдеща жалба за обезщетение срещу Германия.

Заключенията от доклада бяха обявени днес от лидера на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински. Политикът и преди е заявявал, че Полша ще поиска "обезщетения за всичко, което германците са извършили в страната в периода между 1939 и 1945 г.".

Германия, която е най-големият търговски партньор на Полша, неколкократно е заявявала, че въпросът с военните репарации е уреден. "Право и справедливост" настоява за обезщетения за войната, още откакто дойде на власт през 2015 г., макар че Полша досега не обявявала подобни претенции към Германия официално.

"Готови сме не само с доклада, но и с решението за следващите ни стъпки", заяви Качински при представянето на документа, предаде Асошиейтед прес.

"Ще се обърнем към Германия за започване на преговори за репарациите. Знаем, че ще е дълъг и труден път, но един ден ще постигнем успех", каза още той.

Докладът беше представен от Качински и премиера на страната Матеуш Моравецки по време на церемония в кралския дворец във Варшава, построен наново след края на войната. На 1 септември в Полша се отбелязва годишнина от нахлуването на нацистка Германия през 1939 г., последвано от пет години на жестока окупация.

Повече от шест милиона поляци, включително три милиона полски евреи, губят живота си през Втората световна война, а столицата Варшава е изравнена със земята след въстание през 1944 г., при което са убити 200 000 цивилни. През 1953 г. комунистическите лидери на Полша се отказват от финансови претенции под натиска на СССР, които искат да освободят от отговорност Източна Германия.

От германското правителство и външното министерство на страната засега няма коментар на полския доклад. Според основната опозиционна партия в Полша "Гражданска платформа" и нейният лидер Доналд Туск действията на управляващите са "вътрешна политическа кампания за възстановяване на доверието, които нямат общо с въпроса за репарациите".
БТА