Полицията гони протестиращите от площад „Таксим със сълзотворен газ и водни оръдия
Полицията гони протестиращите от площад „Таксим със сълзотворен газ и водни оръдия / Gulliver/Getty Images

Силите за борба с безредици отново използваха сълзотворен газ и водни оръдия срещу хиляди протестиращи, които се върнаха на площад Таксим в Истанбул, въпреки че полицията ги прогони по-рано тази вечер, предаде Асошиейтед прес.

Това може би е сигнал, че правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган губи търпение след 12-дневни протести в Истанбул и други градове, отбелязва АП. През деня премиерът обвини протестиращите, че петнят Турция и заяви, че е наредил на полицията да не проявява сдържаност при прочистването на площад Таксим.

Малко преди 21 ч. местно време конфронтацията на площада бе подновена. На няколко места горят огньове, протестиращи взривяват фойерверки и хвърлят камъни, посочва АП, цитирана от БТА.

Валията на Истанбул заяви, че полицейските части за борба с безредиците ще продължават операциите си срещу протестиращите на площад "Таксим", денем и нощем, докато площадът не бъде прочистен, и призова хората да стоят далеч от "Таксим" от съображения за сигурност, предаде Ройтерс.

"Ще продължим неуморно с мерките, било то ден или нощ, докато маргиналните елементи не бъдат прочистени и площадът не бъде отворен за народа", каза в кратко телевизионно изявление валията на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу.

"Таксим" е центърът на протестите срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган. Тази сутрин полицията започна да използва сълзотворен газ и водни оръдия, опитвайки се да прогони демонстрантите от площада, но сблъсъците продължиха до вечерта.