/ iStock/Getty Images
Да се натъкнеш отново на диско ритми по време на пандемия? Това е напълно възможно в Дания, където "парти-автобусите" са преобразени в подвижни центрове за COVID тестове на населението, предава Франс прес.

Веселите рейсове кръстосват улиците в предградие на столицата Копенхаген. "В други времена с тях се забавляваха младежите и туристите. Но сега всичко е замряло и трябва да им се намери ново предназначение.

Секс по време на коронавирус: Не твърде бохемски, моля!

Нужно е само малко да се пипнат и стават чудесни подвижни тестови центрове",
споделя кметът на Гластруп Джон Енгелхарт. Неони и въртящи се сфери с огледалца са част от първоначалния декор.

Но вече във возилата не може да се поръчва алкохол и наливна бира на воля. Но музиката си е все същата и тя създава една много по релаксираща обстановка, в сравнение с традиционните COVID центрове.

Правителствената стратегия е да бъдат изследвани за патогена възможно най-много граждани. Поради тази причина идеята е лабораториите да се придвижат най-близко до техните работни места.

Сред неоните и френетичните ритми гражданите с маски забравят ограничените пространства и се разкършват в такт с музиката. Същото правят и обслужващите ги сестри, като редуват пациентите и слагат етикетите на пробите.

"Забавно е да работиш в такъв парти бус, с тези светлинни ефекти и приятната музика", доверява отговорничката за тестовете Тереза Кай Хеено. Но въпреки раздвижената обстановка, не става и дума за нарушаване на медицинските протоколи.

"Качеството на взетите проби и хигиената са на най-високо ниво", изтъква г-ца Хеено. За пет дни през парти автобусите са се тествали 1500 души, уверява кметът Енгелхарт, който е много доволен от посещаемостта им.
БТА