Дорис Дей
Дорис Дей / Guliver/Getty Images
Легендарната певица и актриса Дорис Дей, чиито роли в холивудски драми, комедии и мюзикъли от 50-те и 60-те години на ХХ век са сред най-популярните от периода, почина на 97 години, предаде Асошиейтед прес.

Актрисата си е отишла в дома си в Кармел Вали, Калифорния, заобиколена от приятели.

"За възрастта си Дей беше в прекрасно физическо здраве, докато не разви пневмония, която стана причина за смъртта ѝ," се казва в съобщение на основаната от нея фондация за защита на животните, носеща нейното име.
Зрителите ще запомнят Дорис Дей с нейния контраалт, с ослепителната ѝ красота и сияйна усмивка. В холивудската класика фигурират филми с нейно участие като "Интимен разговор" (1959) и "Магията на лукса" (1962), както и песента й "Whatever Will Be, Will Be (Que Sera, Sera)" от филма на Алфред Хичкок "Човекът, който знаеше твърде много" (1956).
В книгата си "Дорис Дей: нейната история", издадена през 1976 година, актрисата разказва за собствените си финансови трудности и три провалени брака, контрастиращи с успешната й кариера.

Въпреки че никога не е получавала "Оскар", през 2004 година американският президент Джордж Буш ѝ връчи "Медал на свободата," казвайки, че "денят, в който Дорис Мариан фон Капелхоф от град Евънстън, Охайо, реши да се впусне в шоубизнеса, е бил един добър ден за Америка".
Дей се оттегля от развлекателната индустрия през 80-те години на ХХ век. През последните години тя посвещаваше голяма част от времето си на защитата на животните. Но намираше достатъчно време и за музиката и през 2011 година издаде албум със свои неиздавани песни. "My Heart" влиза в топ 10 във Великобритания. През същата година е удостоена и с награда за цялостно творчество от Асоциацията на филмовите критици в Лос Анджелис.
Дей израства в семейство на учител по музика и домакиня. Мечтае да стане балерина, но на 12 години счупва крак и получава увреждане. Докато чака да зарасне кракът й, тя слуша по радиото и пее заедно с Ела Фицджералд. По-късно Дей започва да пее в Синсинати, а после и в Ню Йорк.
На 17 сключва брак с музиканта Ал Джордан, който ѝ нанася побой, докато е бременна в осмия месец, което поставя край на брака ѝ. В началото на 1942 година ражда сина си Тери. Вторият ѝ брак също е краткотраен. А третият ѝ съпруг пропилява парите ѝ, но тя завежда дело срещу семейния адвокат и си връща милионите. През 1976 година сключва брак с бизнесмена Бари Комдън и посвещава времето си на своята фондация за защита на животните.


Едва 20-годишна участва в първия си мюзикъл "Сантиментално пътешествие" , а през 1947 година започва холивудската й кариера. Партнирала е на Кларк Гейбъл, Роналд Рейгън, Джинджър Роджърс и др.

 
БТА