/ iStock/Getty Images
Американският астронавт Майкъл Колинс, член на "Аполо 11", първата пилотирана мисия, чиито екипаж кацна на Луната, е починал от рак на 90-годишна възраст, предаде Франс прес.

Тръмп се срещна екипажа от „Аполо 11“, отвел човек на Луната (СНИМКИ)

За кончината съобщи семейството му. По време на историческия полет до естествения спътник на Земята той беше пилот на командния модул и остана в орбита, докато Нийл Армстронг и Бъз Олдрин станаха първите хора, стъпили на Луната.

В публикувано комюнике семейството на астронавта заяви, че ще си спомняме за Колинс и за " острия му ум, неговото неотменно чувство за дълг. Няма да забравим и неговия поглед, обърнат към Земята или вглъбен в тихите води на реката, по време на риболов".

Въпреки напредналата си възраст Майкъл Колинс беше най-дейният сред ветераните на"Аполо" и най-поетичният, когато си спомняше за историческия полет до Луната.

Снимките на астронавтите от мисията „Аполо 11“ останаха в историята

"Когато потеглихме и я зърнахме, Боже, какво впечатляващо кълбо!", сподели астронавтът в интервю през 2019 година. "Слънцето беше зад нея и тя беше осветена от златист кръг.

Това правеше кратерите наистина странни. Дължеше се на контраста на най-бялото от бялото и най-черното от черното!". "Но колкото прелестна и впечатляваща да беше Луната, тя не беше нищо в сравнение с гледката през другия илюминатор. Там се беше сгушило едно грахче с размер на палец, едно прекрасно малко нещо, нашата Земя, завита в черното кадифе на Вселената!".

Колинс си спомня за репликата, която отправил до Центъра за управление на полетите: "Хюстън, виждам света в моя илюминатор!". Роден на 31 октомври в Рим в семейство на баща дипломат, Колинс става тест пилот в американската армия.

Измина половин век от старта на мисията „Аполо 11“

През 60-те години натрупва многобройни летателни часове в космоса в рамките на мисиите "Джемини". Той бе единственият член на "Аполо 11", който не стъпи на Луната, но никога не изпита огорчение от този факт.

За разлика от Олдрин и Армстронг, Колинс бързо напуска НАСА след историческия полет и триумфалното им завръщане на Земята. Той е назначен за заместник-държавен секретар за връзки с обществеността от президента Никсън.

През следващите години Колинс ръководи изграждането на Националния въздушно-космичен музей, който след това оглавява в периода 1971-1979 г. След това става консултант и пише книги, свързани с космическото му приключение.
БТА